Nietypowe przepisy

 

Hej wszystkim!

        Wiedzieliście, że istnieją leśne tulipany? Leśny tulipan, inaczej tulipan dziki (Tulipa sylvestris L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny liliowatych. Wyglądem przypomina tulipany, które widzimy w kwiaciarni, jednak jest trochę mniejszy i zazwyczaj tylko w żółtej barwie. Kwitną one od kwietnia do maja w zaroślach, lasach i winnicach. Ja podczas swoich wędrówek po lesie nigdy nie spotkałam tych kwiatów, a może nie zwróciłam na nie uwagi. Dajcie znać w komentarzach, czy widzieliście leśne tulipany.

 

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tulipan_dziki


W starych książkach można znaleźć przepis na sok z leśnych tulipanów. Ciekawe czy kiedyś było ich aż tak dużo, że zrywano je do soków.

Oto przepis:

 zerwij leśne tulipany skoro tylko się pojawią,

zalej je wrzątkiem,

odstaw na 36 godzin,

 po czym wyciśnij z nich sok.

Weź trzy kwaterki miodu, gotuj tak długo, aż sie wyklaruje, odszumuj.

Wlej do tak przygotowanego miodu cztery lub pięć kwaterek soku, dobrze zagotuj, ostudź."

         Tylko powstaje pewien problem, ponieważ tulipany są trujące. Mają one działanie toksyczne (zawierają alkaloidy i związki glikozydowe) – działają trująco na bydło, konie oraz na ludzi. Po spożyciu występują objawy alergiczne a nawet śmierć. Jedynie płatki tulipanów są wolne od toksycznych związków. Teraz nasuwają się pytania : Czy sok sporządzano tylko z płatków, czy z całych kwiatów? A może kucharz wiedział, że są trujące i chciał to jakoś wykorzystać? Na te pytania niestety nie możemy poznać odpowiedzi, możemy tylko snuć refleksje na ten temat.

        Jaki deser można zrobić z tulipanów? Można podać lody w płatkach tulipanów. W niektórych cukierniach zaproponowano taką wersję podania tego deseru.


źródło: https://trocheinnacukiernia.home.blog/2016/04/26/lody-w-tulipanie/


Ciekawostka: kozy potrafią rozpoznać trujące rośliny i ich nie zjedzą.

 


źródło: https://swiatrolnika.info/informacje/koza-domowa-jeden-z-najstarszych-udomowionych-gatunkow.html

 

        A z jakich kwiatów można zrobić sok? Na przykład z fiołków. Możemy go kupić lub zrobić samemu. Nawet w popularnym sprzęcie kuchennym (termomix) można znaleźć taki przepis:

30 - 40 g kwiatów fiołka wonnego (ok. 1,5 szklanki), bez łodyg

200 g wody

150 g cukru

1 ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego”

Taki sok wykorzystuje się do polewy do lodów, drinków, lemoniady, herbaty czy ciasteczek. Ma on wiele zdrowotnych właściwości „Wpływa oczyszczająco i odkażająco na organizm. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne. Działa napotnie, moczopędnie oraz żółciopędnie. Pomaga oczyszczać drogi oddechowe.” A jego kolor jest naprawdę ciekawy, sami zobaczcie.

źródło: https://porady.interia.pl/drinki-napoje-koktajle-alkohole/news-jak-zrobic-syrop-na-kaszel-z-lisci-fiolka-i-miodu,nId,4912926


 

To tyle na dzisiaj, do następnego razu!

///Zuzia///

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia w terenie

Podsumowanie

Nietypowy wywiad z kwiatami.